Surf highway & Mt Taranaki

Surf Highway


Kopcovitou krajinou s hlubokými údolími, kolem Raukawa falls, vodopádu padajícím přes lávový stupeň dojíždíme do tuctového města Whanganui. Nezdržujem se dlouho a míříme dál na západ, sledujeme Surf Highway 45 vedoucí podél pobřeží do New Plymouthu. Ráno se koupeme v chladném moři u Opunake, sledujeme serfařské brejky a sunem se podél pobřeží dál.

Přes hodinu zkoumám rafinérii plynu Maui Production station propojenou s velikou těžební plošinou 35km od pobřeží. Nový Zéland tady získává přes 80% svých požadavků na zemní plyn. Dojíždíme na nejzápadnější bod severního ostrova, maják na Cape Egmontu, a sledujeme mraky převalující se přes sopku Mt Taranaki hlouběji ve vnitrozemí. Sopka při svých erupcích vytvořila kolem sebe rozlehlé úrodné pláně porostlé nyní 10měsíců v roce zelenými pastvinami. Kam se podíváš jen krávy, farmy a podivné kopečky, jakési puchýře zůstavší po starých sopečných výbuších. U Oakury se procházíme po černé pláži, pozorujem ptáky a podivné homole tří starých vulkánů Sugar loaf islands blízko New Plymouthu.

Sugar loaf islands
Sugar loaf islands
Wind Wand
Wind Wand

New Plymouth


Příjemné městečko známé svým sochařem Len Lye konstruujícím pohyblivé “kinetické” sochy. Couráme se kolem kavárniček, po přímořské stezce k Wind Wand 45m vysokého chlupu kývajícího se ve větru. Zkoumáme moderní umění v Govett-Brewster Art Gallery, až na tisíce papírových ptáků visících na jemných nitkách ze stropu nás moc nic nezaujalo a tak jedem k hoře.

Mt Taranaki


Tenhle nepřehlédnutelný vulkán nás lákal už dlouho. Vyrážíme ráno, pofukuje, od JZ se žene fronta, ale vypadá že horu mine, tak stoupáme od návštěvnického centra (900m). Nejprve po cestě vedoucí k vysílači (1500m), vulkanickým údolím a po schodech a šotolinou na severní hřeben. Až sem se doplazil lávový proud zvaný Lizard. Po jeho skalách už rychle postupujem nahoru. Pod námi se rychle posouvá fronta s cáry cyrrů olizujících hluboké vnitrozemí ostrova a vysokými cumulonimby spouštějícími déšť na oblasti pod ní.

Mrakí a Taranakí
Mrakí a Taranakí
Mt Taranaki
Mt Taranaki

Na vrcholu je větrno, chladno, ale v závětří na slunku je dobře, obědváme a čekáme, co nám mraky připraví. Sopka stojí jako bariéra vlhkým větrům ze západu. Ročně na ní naprší až 8m vody a tak jsou úrodné pláně pod ní stále zavlažované a zelené. Kolem sopky byl ustaven NP, jehož hranice tvoří z hora naprosto symetrický a nepřirozený kruh. V parku sytě zelené lesy, mimo něj trochu bledší pastviny.

 

Kompletní fotogalerie

Mapa

Leave a Comment