Před cestou

Před cestou

Letenky

Cestu na kraj světa jsme začali zevrubněji plánovat asi 4 měsíce před odletem. Začali jsme letenkama a vybírali z několika možností:

  • Jednotlivé jednosměrné letenky
    + větší svoboda
    – horší cena
  • RTW (Round The World Ticket, cesta kolem světa)
    – nutnost pevně daného itineráře
    – poplatky při přebookování
    + lepší cena

Chtěli jsme navštívit Madagaskar, Indii, Thajsko, Austrálii, Nový Zéland. Nakonec jsme výběr omezili na THAI, AUS a NZ zejména proto, že na Madagaskar se špatně lítá a je to dražší, do Indie a Nepálu by zase bylo potřeba vzít hodně lezeckého materiálu když už by tam člověk letěl. Tedy Madagaskar a Himaláje jindy jako jednotlivá cesta. Po zvážení všech cen jsme zvolili RTW ticket přes agenturu Travel Nation. Itinerář máme následující:

Praha                              ->
Londýn
19.9. 9:40 Easy Jet let 3066 19 9. 10:35
Londýn                          -> Bangkok
23. 9. 22:00 BA 9 24. září 2009 15:20
Bangkok                        -> Sydney
28.10. 17:05 BA9 29.10. 06:10
Sydney                          -> Auckland
2.12. 9:30 QF 55 2.12. 14:30
Auckland                      -> Sydney
18.5. 2010 8:45 QF 142 18.5. 2010 10:15
Sydney                          -> Singapur/Londýn
18.5.2010 16:25 QF31 19.5.2010 6:40

To vše za krásnou cenu £908/os.

Agentur specializujících se na RTW cesty je více (AirTreks, roundtheworldflights.com, Student Agency, GTS). Thay je možnost plánovat cestu přímo pře letecké společnosti. Další info třeba na how-to-travel-the-world.com.

Pojištění

Agentur, která nabízejí pojištění je opět více. V podstatě všechny výše zmíněné agentury jsou schopny zajistit pojištěné. My jsme si sjednali pojištění u roundtheworldinsurance.co.uk, což je dceřiná společnost agentury Travel Nation. Pojištění Standard na 8 měsíců s krytím £2,000,000 nás vyšlo na £185/os.

Víza

  • Thajské království – Potřebujeme víza na 37 dní pobytu. Možnosti jsou:
    • Jednovstupové vízum, je platné na 3 měsíce ode dne vydání, při vstupu do země jej ale omezí na 30 dní. Stojí 700Kč. Pro delší pobyt je nutné si vízum za 1900 BTH/os prodoužit na kterémkoliv imigračním oddělení v Thajsku. Prý se to neobejde bez úřednických klacků pod nohama. Uvidíme.
    • Vícevstupové vízum – 700Kč/vstup. Po každém vstupu prý omezí platnost na 30dní, celkem tedy až 60 dní s tím, že je nutné vysetovat do jedné ze sousedních zemí. Toto vízum jsme si chtěli pořídit, je pro něj potřeba:
      • fotku
      • pas platná alespoň 6 měsíců
      • výpis z účtu potvrzený bankou, se zůstatkem alespoň 30 000Kč.
      • Měli jsme jen internetový výpis, který nám neuznali. Takže nakonec máme 1 vstupové víza a počítáme s tím, že je prodloužíme.
    • Příklad vyplněného formuláře vzor_formular_thajsko.jpg.
    • Formulář žádosti o vízum visaform.pdf.
    • Kartička vyplňovaná po příletu arrivaldeparturecard.pdf.
  • Austrálie – Máme lektronické vízum eVisitor. Pře internet on-line vyřízené během jednoho dne. Viz www.immi.gov.au. Je uloženo elektronicky takže po příletu stačí říct jeho číslo a mělo by to být v pořádku.
  • Nový Zéland – Pro turistické pobyty do 3 měsíců netřeba vízum. My budeme pobývat déle a chceme i pracovat, takže jsme přes internet vyřídili Working Holiday vízum platné na 1 rok. Viz immigration.govt.nz

Očkování

Thajska, Austrálie i Nový Zéland jsou vyspělé země s dobrou úrovní zdravotnictví. Očkování která jsme podstoupili se hodí i pro cestování po Evropě a asi by měly být stadardem pro každého

  • Tetanus (zdarma, je potřeba se ujistit, že je očkování stále funkční)
  • Žloutenka A+B (Vakcína Twinrix 3x 1500Kč)
  • Tyfus (cca 1x 500Kč)
  • Meningokok (cca 1x 500Kč)
  • Klíšťová encefalitida (cca 3x 500Kč)

Malárie

Riziko nakažení na jihu Thajska a v oklolí bangkoku je skoro nulové, ale komáři žerou pekelně, hlavně večer (u moře se nevyskytují, ale stačí se přiblížit trochu blíž džungli a během chvíle vás vysajou), takže je dobré mít solidní repelent s 99% deetu. Na malárii je dobré mít antimalarika pro první pomoc kdyby náhodou a dobrý repelent. Kvůli silným vedlejším účinkům se nedoporučuje brát antimalarika předem (ovšmže to platí jen v oblastech s nízkým výskytem malárie), zkazíte si dovolenou díky silným vedlejším účinkům, brát tedy až v případě nakažení, ale pravděpodobnost je opravdu velice malá. A léčení malarie je tak trochu metoda pokus omyl i pro lékaře a to že berete antimalarika vám nikdy stoprocentně nezaručí, že se nenakazíte.

Lékárnička

Od lékaře jsem si nechal napsat dvě balení tří denních antibiotik na téměř cokoliv, ercefuryl na silné průjmy, endiaron, ibalgin, paralen, zodac, imodium, smecta, fenistil gel, sušené borůvky (možná se budete smát, ale jejich účinek na špatné zažívání je fakt ohromující), černé uhlí, betadine na desinfekci, slivovice, náplasti a nějaký ten obvaz.

Leave a Comment