Dachstein – Edelgrieß

Dachstein – Edelgrieß

Počasí vypadalo slibně, tak jsme opět vyrazili na Dachstein, tentokrát na jižní stranu s plánem sjet karem Edelgrieß. Přidal se k nám Pepa s bráchou Jirkou, takže tentokrát ve čtveříci. Vyjeli jsme lanovkou na Dachstein Gletcher. Lístek pro jednu jízdu nahoru za 20EUR/os, případně celodenní za 40EUR, platí i jako mýtné pro silnici k lanovce, které jinak stojí 6EUR/os, a navíc jej lze využít na skibus z Ramsau k lanovce pokud člověk zlyžuje až tam).

Od lanovky jsme a šlápli pod Dachsteinský kotel. Tady jsme se odchýlili od původního plánu, že si kluci vylezou na vrchol Dachsteinu a my mezitím sjedem k Simony Hütte a setkáme se opět pod kotlem. Volání panenského prašanu všude kolem bylo silnější. Kreslili jsme jeden oblouček za druhým a neskutečně rychle byli dole. Kdyby kluci věděli, co je čeká asi by si sjezd víc šetřili.

V dolíku pod Simony Hütte jsme nasadili pásy a hurá nahoru. Pepa na svých freeridových plácačkách s pořádným vázkem Marker Baron a v klasických lyžácích, Jirka pěšky se snowboardem. Šlo to pomalu, od Simony Hütte už vede urolbovaná cesta tak jsme borce nechali ťapat a než dorazili, sjeli si dvakrát sjeli Dachsteinský kotel. Svah už byl totálně rozježděný, nicméně na trénink do Edelgrießu dobrý.

Borci došli dost schvácení, sjeli jsme k lanovce, odolali jejímu voláni a dojeli až k vleku Austriascharte. Ten nás milosrdně vyvezl až pod žebřík do Rosemarie tunelu. 20m žebříkem nahoru, pak tunelem na druhou stranu. Tady následoval nepříjemný exponovaný traverz (no-fall zone). Někdy bývá zajištěný lanem, tentokrát nebyl. Nějací borci nám poradili, že když vyšlápnem kousek nahoru, svah je mírnější. Tož jsme uvěřili. Svah možná o cosi mírnější byl, nicméně na jeho konci nás čekal sjezd 50° místem kolem lan ferraty k místu, kde originální traverz končil. Celkově určitě bylo lepší nazout lyže rovnou za tunelem a přejet traverz.

I z hlediska doby strávené v traverzu (svah byl dost strmý, jižně orientovaný a tedy roztopený, idelální kombinace pro lavinu). Z konce traverzu už je možné přes převěje skočit do kotle Edelgrießu, sníh tady byl, ale roztopený a tak jsme zvolili nejvýchodněji orientovaný svah slibující prašan. Kousek šuchtání po hřebínku a jsme na startu, po levě straně Edelgrieß, po pravé Schwadrinne (sjezd směrem k lanovce, cca 45° v horní části, dole je třeba vytraverzovat skalní práh doprava, lze prohlédnout z lanovky). JV svah do kotle Edelgrießu už byl taky notně rozježděný, v pravé části prašan, v levé krusta a firn. Podle slunka.

Sjezd údolím už byl parádní firn. Traverz na parkoviště nešlo kvůli lavinám provést tak jsme sjeli kousek dolů a k parkovišti si vyšlápli. Následovala rekonvalescence v podobě radlera a přejezd do Präbichlu. Počasí se mělo pokazit a taky se skazilo, lanovky nejezdily kvůli vichru a tak jsme jen dvakrát vyšlápli sjezdovku a jeli dom. 

 

Kompletní fotogalerie

Mapa

 

Leave a Comment