Vetternspitzen

Vetternspitzen

Zima láká do hor a tak i přes avizovanou oblevu vyrážíme v pátek z Brna směr Vídeň, Leoben, Schladming do Nízkých Taur. Jedu já, Milan a Andrew, náš cíl Vetternspitze (2524m). Po chvíli bloudění ve Schladmingu dojíždíme do centra a odtud do Obertalu až k usedlosti Tauerngold Hof (1020m). Po pár pivech spokojeně usínáme v budce autobusové zastávky.

Původní plán vystoupit přes jezera Duisitzkarsee na Sauberg, Vetternspitzen a sjet do údolí na Keinprechthutte vzal za své hned ráno. Bylo asi 7°C, sněhu, že jsme pochopili proč se tomuto sportu říká skitouring a vidina 1600 výškových metrů spolu s neznámým terénem při sjezdu velela změnit plán a dojít jen údolím na Keinprechhutte.

Keinprecht Hutte

Tuž se stalo, po lesní cestě střídavě na lyžích a pěšky jsme došli na Neualm (1618m). Tady sněhu přibylo a už radostněji jsme v pravém vaťáku došli kolem druhé na Keinprechthutte (1872m). Chata rakouského Alpenvereinu je přes zimu zamčená. V brněnském V-touru jsme ale půjčili univerzální klíč k Winterraumu a rozbili v chatě ležení.
Po pár hodinách se rázem ochladilo a tak jsme ještě vyběhli do kotle nad chatou pro první sjezd. Luxusní krusta. Pár tlam a sprostých slov. No není každý den posvícení.

Vetternspitzen

Ráno jsme změnili výstup na Elendberg (2672m) za bližší Vetternspitze vykukující nad našimi hlavami. Od chaty na lyžích pak pěšky levým žlabem a dál kotlem na lyžích pod druhý žlab, jím nahoru a táhlým traverzem po východním úbočí Vetternspize do sedla mezi ní a Sauberg (2520m) a odtud navrchol. Na sjezdu zpět na chatu nás čekalo všechno, prašánek, vaťák, krusta, plotna v 40° žlabu. Ve žlabu jsem si střihl ukázkový pád a pak už jen pobalit, poklidit a hurá k autu.
Zmrzlý krustosníh v horních pasážích vystřídaly místa bez sněhu dole. Tož jsme si sjezd moc neužili.
Oblast je zajímavá, charakterem podobná Tatrám bez lidí, nabízí spousta tůr, dva ledopády u chaty, ubytování ve Winterraumu. Určitě ještě přijedeme.

Kompletní fotogalerie

 

Leave a Comment