Fiordland – severozápad

Fiordland


Huray, zas na cestě. Poslední zastávka v Queenstownu, krátké lezení na Queenstown hill, noc na našich oblíbených Remarkables a rychlý přesun přes Lumsdan do Te Anau, malého turistického městečka na břehu stejnojmenného jezera. Dobré místo pro nákup proviantu, benzínu a služeb všeho druhu počínaje sea kajaky a plavbou lodí po opuštěných fjordech, zařízením odvozu lodí, čtyřkolkami, helikoptérou či letadlem kamkoli a konče scénickými lety nad nádhernou převážně neporušenou a stále divokou a nepředvídatelnou krajinou fjordů. My jsme místních služeb nevyužili, na let neni, na opravdovou divočinu nám chybí vybavení a hlavně počasí a všecko ostatní jsme schopni pořídit levněji.

Milford Road


Tak vyrážíme na sever podél břehů jezera Te Anau do krajiny fjordů. U cesty údolím Eglington se zastavujem u povinných turistických atrakcí jako jsou Mirror Lakes v nich se zrcadlí okolní kopce pokud jsou ovšem vidět, Knobs flats naprosto placaté široké údolí porostlé ve větru tančící travou jasné to znak dávného působení ledovce.
Z Milford road začíná několik treků – slibně vypadající Routeburn track pro movité, okruh údolími Greenstone a Caples pro movité méně končí tu také slavný Milford track. Po předchozích zkušenostech s blatem a treky v údolí volíme jednodenní výstup do Mc Kellar saddle a Key point slibující alespoň nějaké rozhledy.

Počasí ma být slunečné, no skutečnost je trochu vlhčí a tak ve střídavých sprškách postupujem lesy, rozbahněnými planinami a po klouzavých kořenech vystupujem nahoru do sedla abychom viděli … hovno viděli, mlha, jediná jistota je mlha. Chvíli čekáme a otáčíme. Na Key pointu jsme byli úspěšnější, mlha se trošku rozestoupila vidíme sedlem The Divide, rozvodí, které odděluje údolí Greenstone s řekou Clutha tekoucí do Pacifiku, Eglington valley odvádějící své vody do Jižního oceánu a konečně údolí Hollyford směřující do Tasmanova moře.

Po Milford road uchváceni vjíždíme do stále strmějších, hlubších a monstróznějších ledovcových údolí se sposty dlouhých vodopádů. Projíždíme tunelem pana Homera 500m vysokou žulovou bariérou a před západem slunce dorážíme do jednoho z nefotografovanějších míst na NZ, Milford soundu se slovutným Mitre Peakem. Jako na pohlednicích, jenže tam nejsou protivné kousavé pičurky sandflies. Počasí se konečně umoudřilo a tak ještě počkáme v Milfordu východ slunce a jdeme se podívat do Gertrude saddle.

Gertrude saddle


Konečně pořádná tůra, nejde totiž o oficiální track, ale jak to tu nazývají tramping route. Neznačená pěšinka stoupající 800 metrů nahoru úzkým ledovcový údolím s neuvřitelnými hladkými stěnami.

Přebrodíme párkát potůček, les se dnes nekoná, postupujem tussockovými travinami na nepevný šutr, pevný šutr, kolem jezírka a po sněhoviskách vystupujem do sedla. Parádní výhled, neskutečné hory. Pokud by tu furt nechcalo, je to lezecký ráj, druhé Yosemity. No, chčije dost a tak pevnou žulu okupuje mech a tráva, všecko je mokré a často zamračené. Zatím jedna z nejlepších tůr na NZ.

 

Kompletní fotogalerie

Mapa

Leave a Comment