Expedice OXNOPAL

 

Expedice OXNOPAL

Mnoho let v nás doutnala touha podívat se na severní konec Evropy, do všemi vychvalované Skandinávie. Letní návštěvu schováváme na lezení na Lofotech a tak zbývala návštěva zimní. Pár hodin hledání na internetu a cíl výpravy byl jasný, Halti, nejvyšší hora Finska, viz

Oblast nabízí hustou síť srubů v nichž je možné zadarmo spát, hodovat i kvasit, nedozírné bílé pláně a placaté kopce. Ideální dopravou jsou teda běžky. Nehledali jsme žádný extrém a tak je datum odjezdu zvoleno na 1. Dubna, Apríl, kdy začínající jaro slibovalo teploty kolem 0°C přes den a -10°C v noci. Na výpravu jsme se vydali ve složení Ruda, Krystyán, Libor, Zed, Zuzka, Va39k.

Přípravy

Výroba pulku

Jelikož jsme tvorové líní velmi, byla jednohlasně zvolena přeprava nákladu na saních (pulk, ahkio) a jelikož jsme tvorové nemajetní, vyrobili jsme své pulky sami. Samotné výrobě předcházela krátká řešerše na internetu:

Naše saně jsme založili na výtvoru popsaném v posledním odkazu. Soupis materiálu je tu:

  • Dětské boby (Sportissimo, 229Kč)¨
  • Dvě teleskopické násady na malířský váleček 2m (Hornbach 110Kč/ks)
  • Dva kusy zahradní hadice
  • Dvě svorky
  • Několik šroubů a matic
  • Gumicuky
  • 10cm popruh (Gemmaservis, 50Kč)
  • Dvě nezámkové karabiny

Boby se naprosto osvědčily, oproti kvalitnejším bobům s černým odjímatelným sedátkem mají jakýsi náznak lyžin a jsou poměrně stabilní. Do přední části bobu jsme propálili díry a přišroubovali zahradní hadici, tu pak pomocí stahovacího kroužku nasadili a zajistili na teleskopickou násadu. Násada má na jednom z konců příhodný otvor, který jsme obrousili, provlékli Ductapem omotaný gumicuk (uprava po počátečním přeřezání) a ten pak přes karabinu připnuli do oka bederáku. Fungovalo to bez větších problémů, kamarádi zvolili pro spojení s bederákem lezecké expresky či přímé napojení, netlumené rázy doprovázející kařdý odraz ale byly v tomto příípadě nepříjemné. Vyzkoušel jsem a až na prvotní problém s přeříznutím se mi zdál gumicuk lepší.

Doprava

Dopravu na 3000km vzdálený sever jsme odmítli řešit pozemně a tak jsme na křídlech severské nízkonákladovky Norwegian doplachtili do subarktického Tromsø. Letenka z Prahy do Osla a Tromsø vyšla i s příplatky za převoz lyží a krosen na 7000 Kč/os. Autobus pro převoz do finského Kilpisjärvi se nám nepodařilo sehnat a tak jsme si po krátké emailové korespondenci zařídili taxi-dodávku z letiště za 400EUR s malou rodinnou společností Kilpisjärven taxi. Cena nemalá, ale jak jsme později zjistili tak noční vlak z Helsinek do Rovaniemi a následný autobus přijdou na 36+28EUR, takže na osobu to vychází obdobně.

Místopis a počasí

Cestu jsme moc neplánovali, mapu jsme koupili až na místě ve Visitor centru v Kilpisjärvi. Tohle  malé městečko s nějakými 500 obyvateli, ožívá zejména v dubnu a v sobotu. Zejména blízkost norských hranic z něj dělá oblíbený nákupní cíl norů a tak je tu dobře zásobený supermarket i obchod se sportovnám vybavením. 

Oblast kolem hory Halti se nám líbila hlavně díky přítomnosti kopců, absenci stromů a tudíž možným výhledům. Větrem ohlazované pláně taky slibovaly nižší hloubku sněhu a snažší jízdu. Navíc vede z Kilpisjärvi až na Halti vytyčkovaná trasa sněžných skůtrů na níž je možné se v případě nutnocti napojit. 10km vzdálenost mezi jednotlivými sruby spolu s uježděnou magistrálou  dělala z celé výpravy místy rodinný výlet. Stačilo ale kousek uhnout a člověk byl v panenské divočině, bez lidí, s větrem, bílou tmou a zelenou polární září.

Turistická mapa bez GPS souřadnic je k nalezení na: retkikartta.fi  

Záznam průběhu počasí v minulých letech: 

Vybavení

Vybavení bylo věcí individuální a omezené přísnými limity aerolinek, nicméně zhruba toto jsme nacpali do batohů:

    • 0.5 kg sušeného masa (Jerky, pršut, salámy)
    • brkaše, těstoviny, tuňák, pita chleba, spousta vloček
    • dvě termotrička, podvlíkačky, gelanots kalhoty, softshellka, packlitka, dvoje rukavice, kukla, čepice, pohory
    • na dvojici vařič, ešus, hrnek, bombička, koření
    • čelovka, nůž, buzola, výškoměr, GPS, mobil, čelovka
    • ductape, malé nářadí 
    • péřák, therm-a-restka, ždárák/stan
    • pulky, běžky, botky, vosky včetně klistru, skialpová lopata, náhradní hůlka
    • Alpenverein či jiné pojištění

 

 

Kompletní fotogalerie

 

 

 

Mapa

 

 

Leave a Comment